СПОСІБ ХАРЧУВАННЯ ЯК СКЛАДОВА ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ СТУДЕНТІВ
DOI:
https://doi.org/10.32782/2786-7684/2025-3-17Ключові слова:
студенти, спосіб та якість харчування, здоровий спосіб життя, складові, забезпечення, мотиваціяАнотація
Вступ. Здоровий спосіб життя та здорове харчування як одна із основних складових здорового способу життя є важливими складовими здоров’язбережувальної поведінки студентів. Мета дослідження полягає у встановленні рівня здорового способу життя та способу харчування студентів. Матеріали та методи. Матеріали: результати соціологічного опитування 412 студентів УжНУ серед яких 217 (60,3%) студенти медичного факультету. Результати експертної оцінки 25 експертами серед яких 7 працівники системи громадського здоров’я, 12 викладачі медичного факультету УжНУ, 6 студенти старших курсів навчання. Методи: бібліосемантичний, соціологічний, медико-статистичний, експертної оцінки, структурно-логічного аналізу. Дослідження проводилося в лютому-травні 2025 року. Під час проведення соціологічного дослідження збережено конфіденційність інформації про респондентів та експертів. Результати. В опитаних студентів відмічається низький рівень фізичної активності, низький рівень психологічного стану, високий рівень тютюнопаління. При цьому відмічається високий рівень особистої та побутової гігієни. Спосіб харчування опитаних студентів в своїй більшості не можна класифікувати як здоровий. Так, за режимом харчування: 23,8% опитаних ніколи не снідає, 42,2% вечеряє після 20 годин, а 66,3% має постійні нічні перекуси; за збалансованістю харчування: вживання м’ясних продуктів, риби, молочних продуктів, яєць, овочів та фруктів не відповідає встановленим фізіологічним нормам; за місцем харчування: 12,6% опитаних не може визначити місце особистого харчування при цьому 42,2% опитаних щоденно вживає фаст-фуд; 44,2% щоденно вживає снеки та солодкі газовані напої, 42,0% регулярно вживає гостру та пересолену їжу, 64,1% щотижнево вживає алкогольні напої. Висновки. За результатами проведеного дослідження встановлено низький рівень здоров’язбережувальної поведінки, що полягає в недостатньому рівні забезпечення студентами основ здорового способу життя та раціональності харчування, як одній із основних складових здорового способу життя.
Посилання
Zhdan VM, Slabkyi HO, Zhdanova OV. Samootsinka studentskoiu moloddiu stanu osobystoho zdorovia ta kharakterystyka yikh zvernen za medychnoiu dopomohoiu. Svit medytsyny ta biolohii, 2019; 4 (70): 71–75
Hooper L, Abdelhamid A, Moore HJ, Douthwaite W, Skeaff CM, Summerbell CD. Effect of reducing total fat intake on body weight: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials and cohort studies. British Medical Journal. 2012; 12: 12–15.
Slabkyi HO, Zhdanova OV. Do pytannia formuvannia u studentskoi molodi vidpovidalnoho stavlennia do osobystoho zdorovia. The Unity of Science, 2019-2020; 142–144
Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. World Health Organization – WHO Technical Report Series. Geneva, Switzerland. 2003.
Fats and fatty acids in human nutrition: report of an expert consultation. Food and Agricultural Organization of the United Nations / FAO Food and Nutrition. Rome, Italy. 2010.
Harkusha SB. Kharakterystyka stanu zdorovia suchasnoi molodi v Ukraini. Visnyk Chernihivskoho natsionalnoho pedahohichnoho universytetu im. T.H. Shevchenka. 2013; 1 (107): 92–95
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.






